top of page

Astrologia predictivă și terapeutică: noua alchimie (I)


Prima parte


Autor: Greg Bogart



Articolul de față este prezentat sub formă de lecție pe care autorul a predat-o studenților de la Kepler College în data de 18 aprilie 2004. De asemenea textul prezentat a devenit parte a cărții „Planetele în terapie: Tehnică predictivă și arta consilierii” (în original: Planets in Therapy: Predictive Technique and the Art of Counseling) publicată la editura Ibis Press în 2012. Forma prezentei traducerii este dată de textul preluat din ISAR International Astrologer.

Articolul este tradus cu acordul scris al autorului.

Mulțumesc pentru că m-ați invitat să fiu aici cu voi în această seară. Sunt impresionat de tot ce ați creat aici la Kepler College.


Când eu am început nu exista nicio școală ca aceasta. Am descoperit astrologia într-un moment de confuzie din viața mea când nu îmi găseam locul. Astrologia m-a găsit și m-a ajutat să mă redescopăr. Am învățat de la oamenii cu care m-am întâlnit, în special de minunații astrologi din Eugene, Oregon care m-au ajutat. Apoi mi-am întâlnit profesorul, Andres Takra, din Venezuela. Prima lui lecție a fost asta: „Astrologia este o știință sacră și solemnă. Te poate ilumina sau te poate face să înnebunești. Îți poate paraliza liberul arbitru sau te poate face o ființă curajoasă, completă, evoluată. Depinde de tine.” Tot ceea ce voi zice în această seară este o dezvoltare a primei lecții a lui Takra. Apoi m-a întrebat: „De ce vrei să devii un astrolog.” I-am spus: „ca să ajut oamenii”. El a spus: „Așa e. Acestea este motivul pentru a deveni astrolog”. Câțiva ani mai târziu am avut o studentă și am întrebat-o același lucru, iar ea a răspuns: „pentru a putea fi un excelent clarvăzător[1] și pentru a putea uimi oamenii cu predicțiile mele extraordinare”. Am considerat acest lucru îngrozitor, dar în definitiv a fost un răspuns foarte sincer gândindu-mă la părerea pe care majoritatea oamenilor o are, și anume că astrologia înseamnă doar a face predicții.


Dar asta este ceea ce ajută oamenii cu adevărat? Dacă scopul nostru este să fim acel tip de astrologi care inspiră și susțin oamenii în loc să-i sperie, dacă astrologia este menită să fie mai utilă, vindecătoare și terapeutică, atunci trebuie să clarificăm atitudinile noastre față de predicția astrologică. Putem recunoaște abilitatea noastră de a vedea evoluția timpului utilizând tranzite și progresii. Dar adevărata putere a astrologiei merge dincolo de prezicerea a ceea ce ni se va întâmpla. Adăugând conştiinţă ecuației, totul se schimbă. Prin anticiparea sarcinilor de evoluție și prin răspunderea la acestea în mod corespunzător, modelăm viitorul. În această seară vom explora abordările predictive și terapeutice ale astrologiei și ne vom uita la câteva exemple care ilustrează uniunea astrologiei cu psihologia adâncurilor, vise și simbolismul alchimic. Apoi vom aplica o tehnică practică a noii alchimii, astrologiei combinate, meditației și vizualizării.



Fatalism și umanism în astrologie


Inițial să facem o distincție între fatalism și umanism în astrologie. Mulți oameni abordează astrologia cu o convingerea că totul este menit să se întâmple, predestinat fiind de planete. Mulți astrologi consideră planetele ca fiind bune sau rele, benefice sau malefice. Aud mereu în domeniul nostru oameni spunând lucruri de tipul „Saturn se apropie de Ascendentul tău, sau de Lună, ori face careu la Venus. E de rău. E dificil. Este o perioadă proastă pentru dragoste, bani, carieră, sănătate, familie, copii…”. Sau „totul va fi mai bine când acest tranzit al lui Pluto se va termina - în doi ani!” Aceasta nu este o abordare responsabilă a astrologiei.


Dar domeniul nostru a depășit mult această mentalitate fatalistă. În ani 1960 și 1970 a apărut astrologia umanistă, promovând conștientizarea, auto-actualizarea și auto-determinarea. În Astrologia centrată pe persoană[2], Dane Rudhyar scrie:


„Scopul astrologiei nu este de spune unei persoane ceea ce este cel mai probabil (sau cum ar spune unii astrologi, inevitabil) să i se întâmple la un anumit moment anume, ci mai degrabă de a ajuta persoană să relateze tot ceea ce se întâmplă, interior mai mult decât exterior ei, spre descrierea tiparului general al dezvoltării sale… Scopul este de a face persoana să se accepte în totalitate astfel încât să întâmpine în mod conștient și deschis toate schimbările și oportunitățile, realizând pe măsură ce acestea apar scopul și funcția lor în ceea ce privește caracterul și scopul ei în viață. (Rudhyar, 1986, p.81).


Astrologii umaniști încearcă să înțeleagă sensul evenimentelor, văzându-le ca faze ale ciclurilor vieții. Rudhyar a explicat structura ciclică a timpului, folosind prototipul ciclului lunației pentru a reprezenta fazele majore ale evoluției. Experimentăm constant începuturile Lunii Noi, fazele de creștere ale dezvoltării, ilumintările Lunii Pline, fazele de creștere a conștiinței, fazele balsamice ale completării, repausului și expectanței. Acest punct de vedere ciclic preia presiunea astrologilor, pentru că în loc să încercăm să prezicem exact ceea ce se va petrece, treaba noastră este să interpretăm evenimentele ca faze semnificative ale ciclurilor evolutive[3].


Astrologii umaniști nu sunt pasiv resemnați față de ceea ce „trebuie” să se întâmple. Noi anticipăm sarcinile de evoluție, imaginăm posibilități și facem lucrurile să se întâmple. Noi discernem ce acțiuni sunt necesare în fiecare moment. Metodele predictive permit astrologilor să anticipeze trenduri și să se pregătească din timp pentru a întâlni provocările vieții. Dar nu este vorba doar despre a prezice, cât și despre acțiune și răspuns la planete. Când Pluto se afla în tranzit în casa mea a III-a făcând aspect cu Marte natal, lătratul câinelui vecinilor mei mă ținea treaz toată noaptea și m-am enervat foarte tare. Acestea este o situație pe care eu ar fi trebuit să o îndur? Ar fi dus asta la o confruntare violentă de tipul Pluto-Marte cu vecinii mei? Nici nu a fost cazul. Într-o noapte, pe la 1 am încetat să mai fiu terifiat de Marte și m-am dus în pijamale și mi-am rugat frumos vecinii să țină câinele înăuntru noaptea. A fost ultima dată când am avut probleme cu câinele. Pur și simplu am acționat, nu am îndurat pasiv tranzitul stresant de frica conflictului.


O femeie pe nume Sue (harta 1) cu Lună-Saturn în Fecioară în casa a VI-a se îmbolonăvea de fiecare dată când în tranzit Marte, Jupiter, Saturn sau Uranus aspectau planetele din Fecioară, care pare să fie semnificatorii problemelor de sănătate sau ai bolilor. Am lucrat pentru a o ajuta pe Sue să devină proactivă, să fie mai conștientă la dietă, odihnă și reducerea stresului. A început să ia suplimente, să facă yoga și să postească puțin de două ori pe an. De fiecare dată când tranzitele aspectau poziția Lună-Saturn ea intensifica aceste practici de creștere a sănătății. Sue a transformat soarta ei prin anticipare. Asta e treaba noastră: să utilizăm astrologia pentru a ne îmbunătății viața prin participare conștientă la sarcinile de dezvoltare, nu prin resemnare pasivă în fața sorții.




Uitându-ne în urmă, uitându-ne înainte (progresii și arce solare)


Astrologii umaniști anticipă sarcinile și trendurile care urmează folosind tranzite și progresii. Am învățat să folosim aceste metode predictive cu tact și precizie uitându-ne înapoi în trecut, studiind evenimentele care deja s-au întâmplat și făcând corelații cu tiparele hărții natale, ale tranzitelor și progresiilor. În acest mod se învață evaluarea posibilelor rezultate ale viitoarelor tranzite și progresii.


Presupun că majoritatea dintre voi cunosc destul de bine tranzitele, așa că mă voi concentra pentru câteva minute asupra progresiilor secundare și asupra arcelor solare. Progresiile ilustrează teme majore ale perioadei de viață în care au loc. Vedeți harta 2. La 18 ani, Soarele progresat al lui Liz a fost conjunct cu Saturn din casa a X-a. Ea s-a angajat pentru prima dată și a devenit mai responsabilă. Cu Saturn natal în Leu, tatăl ei (Saturn) a avut probleme cardiologice (Leul guvernează inima) la acel moment, iar ea a realizat că trebuie să se susțină singură, a devenit mai serioasă și saturniană, iar ambiția ei a prins formă.


În anii de facultate ai lui Liz a avut Marte progresat în opoziție cu Neptun. A avut o stimă de sine scăzută, a consumat multe droguri și a fost foarte confuză. S-a încurcat cu un cult care a stors mulți bani din contul ei bancar (Neptun în casa a II-a)/ A spus că se simte ca și cum s-ar destrăma. A fost o perioadă foarte neptuniană. Dar la vârsta de 20 de ani când Marte progresat făcea conjuncție cu Venus natal Liz s-a îndrăgostit de un bărbat cu care în cele din urmă s-a căsătorit. Căsătoria s-a întâmplat șapte ani mai târziu, când Luna progresată în Balanță (dragoste, căsătorie) a fost conjunctă cu Luna natală și făcea trigon cu Venus natal.



La momentul consutației, Soarele progresat al lui Liz se afla la 24°41ꞌ în Leu, într-un sextil strâns cu Jupiter natal din casa IX. Liz tocmai își terminase teza pentru disertația ei de la master. În același timp, Jupiter a progresat până la 29°33ꞌ în Gemeni. Prin urmare, pentru următorii cinci ani Soarele progresat făcea sextil cu Jupiter progresat. Perioada dintre sextilul Soarele natal - Jupiter progresat și sextilul dintre Soare - Jupiter, poate fi considerată o extensie a perioadei Soare - Jupiter de creștere și dezvoltare educațională. Am stabilit că este un moment bun pentru Liz să-și continue munca în demersul său pentru doctorat, iar ea a aplicat la școli cu încrederea unui rezultat pozitiv. Acesta este un exemplu despre cum putem folosi progresiile pentru a putea proiecta în viitor. Nu este doar o chestiune de „prezicere”, ci mai degrabă de anticipare și astfel să profităm la maxim de oportunități, în acest caz oportunitatea de a continua educația academică (Jupiter în casa a IX-a). „Predicția” astrologică i-a dat lui Liz încredere pentru a merge mai departe spre scopurile ei. A ajutat-o să-și reformuleze planurile și să aibă încredere în ele.


„Toate planetele și unghiurile merg înainte cu un gard în fiecare an din viață (arcele solare), cronometrând potențialul nostru natal. Arcele solare ne permit să reconstruim și să anticipăm moment esențiale ale vieții dintr-o singură privire…”

O altă metodă predictivă puternică sunt direcțiile arcelor solare (AS). Aici, menționarea Soarelui progresat determină ritmul prin care noi „direcționăm”celelalte planete înainte. Spre deosebire de progresiile secundare, care analizează mersul natural al planetelor în zilele imediat următoare nașterii - fiecare planetă mișcându-se cu propria sa viteză - metoda solară direcționează toate planetele înainte cu aproximativ un grad pe an, aceasta fiind medie pe care Soarele o face zilnic, care este de asemenea și mișcarea anuală a Soarelui progresat[4]. Rata exactă a arcului solar variază puțin în raport cu momentul din an în care te-ai născut. Soarele merge un pic mai încet în timpul lunilor de vară și astfel, cu timpul, dacă aniversarea ta este primăvara sau vara arcele tale solare vor fi puțin mai mici de un grad pe an din viață.


Toare planetele și unghiurile merg înainte cu un gard în fiecare an din viață, cronometrând potențialul nostru natal. Arcele solare ne permit să reconstruim și să anticipăm moment esențiale ale vieții dintr-o singură privire, prin proiecția vizuală a planetelor natale și unghiurilor în vederea formării aspectelor cu planetele natale și unghiurile și anticipând când aceste contacte vor avea loc; se pot nota corelații [între arcele solare] și cu tranzitele relevante.


Uite harta 3: Anne. La vârsta de 6 ani și 3 luni arcul solar al lui Saturn a fost conjunct cu Descendentul: tatăl ei, agent CIA sub acoperire a dispărut brusc și a părăsit familia pentru prima dată. A fost un moment de tristețe, frică și inhibiție socială pentru Anne. Nu puteai prezice plecarea tatălui ei, dar puteai deduce din implicarea lui Saturn că s-ar putea să fie probleme cu tatăl și posibil stres sau inhibiții în relație cu ceilalți. Acum, vedem conjuncția Lună - Uranus din harta natală în casa a IV-a. Se observă instabilitate sau schimbare în familie și mediul în care trăiește. Acestea au apărut la vârsta de 8 ani, când arcul solar al Mijlocului Cerului făcea opoziție cu Luna lui Anne. În același timp, Saturn în tranzit se afla în Capricorn, facând opoziție la Lună - Uranus din harta natală. Familia ei a început să se mute constant, locuind într-o serie de case pt scurt timp și parcuri de remorci, provocând lui Anne disconfort emoțional. La 16-17 ani când Soarele natal a progresat spre o conjuncție cu Venus, Anne s-a îndrăgostit pentru prima dată. La aceeași vârstă arcul solar al lui Saturn a fost conjunct cu Neptun din casa a VII-a, a fost o perioadă a iluziilor romantice și a dezamăgirii, deoarece iubitul ei era un alcoolic care o mințea. Vedem cum potențialul lui Neptun în casa a VII-a este transpus în viață, incluzând abilitatea ei de a se devota cuiva într-un mod altruist. La 21 de ani, când arcul solar al lui Venus (dispozitorul casei VII) a fost conjunct cu Jupiter, s-a căsătorit, iar ea și soțul ei au călătorit, au cumpărat o casă și au avut primul lor copil. În același timp Saturn tranzita Racul și făcea conjuncție cu Luna - Uranus din casa a IV-a. Saturn în casa a IV-a a marcat începutul vieții de familie. La vârsta de 25 de ani, când arcul solar al MC a făcut conjuncție cu Soarele ei din Vărsător din casa a XI-a, Anne devenit un lider recunoscut la nivel național al unei mișcări holistice și alternative în ceea ce privește sănătatea (casa a XI-a); de asemenea s-a înscris și într-un grup clinic de vindecare prin artă. Vedem că Soarele lui Anne guvernează casa a V-a a copiilor. Când arcul solar al MC a fost conjunct cu Soarele ei, Anne a avut cel de-al doilea copil, nașterea s-a întâmplat exact când Saturn tranzita Leul făcând conjuncție cu Pluto natal din casa V.

Însă, la scurt timp după aceea soțul ei a început să aibă o aventură (Saturn în tranzit făcea aspect cu opoziția Venus - Pluto din natal: complicații relaționale, gelozie). La 30 de ani, în timpul întoarcerii lui Saturn (în casa a VII-a) problemele ei maritale s-au dezvoltat, dar practica ei profesională cu soțul era prosperă. În același timp (la 30 de ani) arcul solar al lui Jupiter făcea conjuncție cu Ascendentul lui Anne, și-a publicat cartea prin care și-a câștigat recunoașterea finală în domeniul său. Peste mai mult de 20 de ani, cartea respectivă continuă să se vândă și azi.



La vârsta de 35 de ani când arcul solar al lui Marte făcea careu cu MC, iar arcul solar al Lunii conjunct cu Pluto natal a avut un divorț urât (Marte), criză emoțională (Luna - Pluto) și o neliniște puternică față de copii (Pluto în Leu, casa V). Și-a luat doctoratul la 38 de ani, când Soarele progresat era conjunct cu Jupiter. Este uimitor cum evenimentele se desfășoară în strâns raport cu simbolismul planetar.

Când arcul solar al MC a fost conjunct cu Venus natal din casa a XI-a , fiica Aneei s-a căsătorit. Să introducem puțină analiză a caselor derivate - cel mai adesea utilizată în astrologia orară dar totuși foarte utilă în astrologia natală. A XI-a casă este casa VII, începând numărătoarea de la casa a V-a și guvernează relațiile sau căsătoria copiilor. Doi ani mai târziu, arcul solar al MC făcea opoziție la Pluto din casa V, fiica ei a divorțat și a devenit o mamă singură. Când arcul solar al lui Venus făcea conjuncție cu Ascendentul Annei, fiica ei s-a recăsătorit și a fost mult mai fericită. Sensul lui Venus făcea referire la plasarea natală din harta lui Anne, în casa a XI-a, casa căsătoriei copiilor.


„Astrologii umaniști nu sunt interesați dacă evenimentele sunt bune sau rele. Mai degrabă, scopul este de a înțelege cum fiecare fază a vieții este semnificativă.”

Anne s-a recăsătorit la finalul anilor 1980 când Saturn în tranzit se afla în Capricorn, făcând careu cu Saturn natal și Neptun din casa a VII-a - adică un aspect greu al lui Saturn. A doua căsătorie este mult mai bună decât prima. Nu ar trebui să sa presupunem că Saturn este o influență planetară negativă sau malefică.


Mercur din Capricorn conjunct cu MC al lui Anne este o forță puternică: este o scriitoare extraordinară. Și-a scris toate lucrările importante în timpul tranzitelor lui Jupiter, Saturn și Uranus peste Mercur natal. În ultimii ani nu a mai scris. Anne a fost ușor disperată, nu mai era nimic de spus sau scris. Dar am observat că Saturn în tranzit în Rac făcea opoziție cu Mercur natal. S-ar putea ca destul de curând Anne să se reapuce energic de scris? Când Saturn a început retrogradarea și a făcut din nou opoziție cu Mercur a fost contactată de un agent literar din New York cu o propunere de carte. A plonjat în noul proiect cu concentrare, energie și entuziasm.


Aceste studii retrospective de viață ne învață să evaluăm simbolurile planetare și sarcinile de evoluție și fazele pe care acestea le indică. Și pornind de la acest lucru, este posibil să prezicem sau să anticipăm sarcini și trenduri viitoare.


Sensul evenimentelor


Dacă metodele predictive ale astrologiei sunt menite să fie cele mai de ajutor, atunci este important să se evite superficialitatea. Astrologii umaniști nu sunt interesați dacă evenimentele sunt bune sau rele. Mai degrabă, scopul este de a înțelege cum fiecare fază a vieții este semnificativă. Rudhyar spune „fiecare eveniment este acceptat ca o fază necesară a procesului ritualic al existenței”. Trebuie să mergem mai departe, sub suprafața evenimentelor, la dimensiunea profundă a sensului. Când aveam 12 ani aveam arcul solar al lui Pluto în sesquipătrat (135°)[5] cu Soarele meu, și în progresia secundară Luna și Marte erau în opoziție; iar în ziua în care în care Luna din tranzit făcea conjuncție cu Pluto am fost lovit de o mașină și am avut câteva oase rupte. Acest eveniment mi-a deschis ochii la fragilitatea vieții (Pluto: urgențe, experiențe periculoase, riscante). A fost de asemenea o clasică manifestare a lui Marte ca planetă a necazurilor și operațiilor. Dar uitându-mă mai atent la acest eveniment am fost capabil să observ un sens mai profund.

Arcul solar al lui Jupiter a fost conjunct cu cuspida casei II, iar în tranzit Jupiter și Saturn se aflau în opoziție în Taur: am câștigat o mică despăgubire financiară (casa a II-a și Taurul: bani) care a stat în contul bancar până am împlinit 21 de ani, care mi-a susținut dezvoltarea pentru că am putut să călătoresc o bună perioadă după facultate și să mă regăsesc. La momentul accidentului, Saturn din tranzit era staționar și se pregătea să meargă direct și făcea careu exact cu Luna mea, iar arcul solar al lui Saturn făcea semicareu (45°)[6] cu Luna mea: câteva asistente drăguțe au avut grijă de mine (Luna: femei, îngrijitori, îngrijire) până ce mama (Luna) a ajuns la spital și a fost foarte tandră și iubitoare cu mine. M-am apropiat mai mult în relație cu mama mea în acele zile și săptămâni care au urmat accidentului. Am avut o experiență frumoasă a arhetipului matern. Toate nevoile mele au fost satisfăcute. De asemenea, conjuncția Lună - Pluto din casa XII a fost relevantă. Aceasta a fost prima dată când am fost în spital (casa a XII-a) de când m-am născut. În orele cât am stat în camera de gardă am fost martor la multe boli grave sau persoane rănite. Am devenit conștient de valoarea vieții. Evenimentele nu sunt albe sau negre și este posibil să aibă sensuri mai profunde decât pare la suprafață. Nicio astfel de subtilitate nu poate fi observată într-o abordare a astrologiei unde spunem „e de rău” sau „e de bine”. Interpretarea hărții necesită atenție la nuanțele evenimentelor, la ceea ce Alexander Ruperti numește „unicitatea totală a fiecărui moment” (Ruperti, 1978, p. 7).


Astrologia teraputică


Recent, imaginea primară a astrologului a evoluat de la rolul tradițional de profet, medium și oracol, la cel de psihoterapeut, life coach și ghid spiritual. Mulți dintre noi recunosc potențialul imens al astrologiei ca instrument terapeutic, un mijloc de vindecare emoțională și dezvoltare și conștientizare.


Ceea ce face astrologia terapeutică este abilitatea de a transcende materialul, facilitarea mișcării spre evoluție și producerea schimbărilor reale în comportament și atitudini. Ne concentrăm pe proces, nu pe predicție. Facem sugestii pentru acțiune și aducem conflictele interioare în conștient. Un client în vârstă de 45 de ani pe nume Ben (harta 4) a fost un devotat adept a unui guru practicant intensiv de meditație, dar el era foarte involuat emoțional și în plan relațional. Avea Luna și Venus progresate în Scoprion conjuncte cu Descendentul și în opoziție cu Luna natală de pe Ascendent.


El nu era în contact cu sentimentele sale, în special față de femei și avea o capacitate limitată pentru comunicarea onestă. Era o femeie în viața lui Ben, o mamă singură, cu doi copii, care gătea pentru el și arăta un interes clar în a-l iubi și îngriji. Răspunsul instinctula al lui Ben a fost respingerea. Când am observat asta părea să fie un moment important pentru o relație mai profundă cu o femeie (Luna), Ben a spus „m-am gândit să mă despart de ea. Dar tu îmi spui că ar trebui să-mi exprim mai mult sentimentele față de ea”. Am spus „asta n-ar fi o idee rea”. Luna natală a lui Ben făcea careu la Pluto din Leu, aflat în casa a IV-a; a avut multe probleme nerezolvate cu mama lui, un puternic complex matern ceea ce l-a făcut să evite posibilele încurcături emoționale. A fost greu pentru el să-i zică Christinei când era nervos sau agitat din cauza ei sau când se simțea sufocat și astfel se retrăgea din relație. Am discutat despre cât de important este să spui cuiva ceea ce simți. A fost ca o revelație pentru el. Inteligența emoțională a fost cu siguranță un aspect major al dezvoltării conștiinței lui Ben.



Luna, relațiile de obiect[7] și tipare de atașament


Este bine să înțelegem Luna în raport cu anumite probleme de dezvoltare studiate de psihologi. Eu văd Luna ca pe un simbol al primelor experiențe de atașament față de mamă sau îngrijitorii primari. În termenii teoriei psihanalitice a relațiilor de obiect, Luna simbolizează calitatea primelor relații de obiect pe care cineva le are - experiența îngrijitorilor (și a altor persoane în general) ca oferind căldură, receptivitate, hrănire, confort și gratificare sau din contră răceală, ignorare, ostilitate și respingere. Luna reprezintă calitatea primului „mediu de conținere”[8] pe care cineva îl experimentează, măsura în care nevoile au fost satisfăcute sau provocând frustrare.


Munca mea este influențată de teoria atașamentelor a lui John Bowlby, eu văd aspectele Lunii în termenii de stiluri de atașament securizant sau insecurizant în copilărie și la maturitate. Atașamentul se referă la faptul că printre primele noastre nevoie instinctuale avem nevoie de securitate și confort și să fim aproape de îngrijitori. Când aceste nevoi nu sunt îndeplinite devin sursa distresului emoțional de durată. Foarte pe scurt, aspectele natale ale Lunii la Soare, Venus și Jupiter arată în general un atașament sigur cu o mamă sau îngrijitor care oferă încredere, ceea ce este reflectat într-un sentiment de siguranță și bunăstare. În schimb, aspectele lunare stresante către Marte pot arăta o legătură iritantă sau volatilă între mamă și bebeluș. Aspectele Lună - Pluto arată de obicei tiparele conflictuale pe care Bowlby le numea atașament insecurizant - ambivalent, cu alternanța ciclurilor lui de intensă ostilitate și disperată nevoie de ceilalți. Acest lucru se poate manifesta în relații furtunoase, tumultoase în care individul este inundat de ură. În schimb, aspectele Lună - Uranus pot indica atașament insecurizant - evitant căruia îi este caracteristică răceala, distanța și indisponibilitatea. Comportamentul contra-dependent este folosit pentru a menține un atașament fragil pentru că ne este teamă ca solicitările sau încercările noastre să producă o apropiere prea mare care va face figura de atașament să se depărteze de noi. Aspectele Lună - Neptun se pot manifesta ca sentimente de contopire sau fuziune cu mama sau îngrijitorul, un îngrijitor slab care ignoră nevoile copilului, astfel copilul se simte obligat să salveze mama sau îngrijitorul. La maturitate, aceste tipare de atașament sunt reelaborate ca stiluri caracteristice de relaționare cu ceilalți. Nu voi expune exemple aici, ci doar vă invit să testați pe voi teoria mea despre aspectele Lunii și tiparele de atașament.


Pentru a pătrunde mai adânc în astrologia terapeutică veți avea nevoie de pregătire în abilitățile de consiliere, teoria dezvoltării și diagnoză. Apoi puteți începe să aplicați astrologia în probleme de cuplu, pentru a ajuta oamenii care suferă de depresie și anxietate. Dacă lucrați cu oameni care au o plasare proeminentă a lui Neptun (cum ar fi Neptun în aspect cu Soarele) este bine să știți câte ceva despre alcoolism sau adicții și cum să recunoașteți tiparele de negare. Ca să lucrați cu un material care aparține casei a IV-a a clientului trebuie să înțelegeți sistemele familiale și dinamica. Este important să dezvoltați abilități în arta consilierii vocaționale, una dintre ariile în care astrologia poate fi de mare ajutor.



O femeie pe nume Tess (harta 5) la mijlocul anilor 30, încerca de ani buni să-și termine studiile în cadrul cărora se specializa pe producție de film și antropologie (după ce și-a schimbat specializarea de patru ori) și pentru a se întreține lucra ca grădinar. Era deprimată și descurajată de lipsa de perspective în domeniul ei de studii. Idealismul ei s-a dezvoltat pe stânca sărăciei. În harta ei Mijlocul Cerului se afla în Taur, Marte și Saturn în Taur în casa a IX-a și Luna progresată în Taur apropiindu-se de Marte și Saturn. Am întrebat-o dacă s-a gândit vreodată să studieze subiecte mai practice precum contabilitate, economie sau chiar finanțe internaționale și dezvoltare economică (teme ale Taurului și casei IX). A fost foarte încântată de idee și s-a dus la îndrumătorul academic și a stabilit o nouă organizare a cursurilor. S-a înscris la școală în Mexic pentru un an pentru a studia spaniolă, afaceri și macroeconomii. Apoi s-a decis ca vrea să facă cercetare pentru absolvire pe impactul economic al globalizării. Discuția noastră despre simbolismul Taurului din harta ei natală a fost punctul de cotitură. Este extraordinar cum cea mai simplistă astrologie poate evidenția cele mai puternice conștientizări.


Alt domeniu în care astrologia poate fi terapeutică este consilierea relațională. Divorțul și despărțirile sunt niște probleme în societatea noastră. Astrologii se află în poziția unică de a aduce lumină asupra dinamicilor relaționale,a ciocnirilor de personalitate sau afinităților. Putem vedea când tranzitele (spre exemplu tranzitele lui Marte) pot provoca cel mai probabil mici certuri și prin urmare să le menținem astfel în perspectivă, decât să le permitem să se transforme în imense iaduri de dezacorduri care sfâșie oamenii. Este important să nu exagerăm în timpul unor scurte tranzite care se vor încheia rapid. Putem învăța oamenii cum să urmărească ritmurile naturii și ale dorinței, nu prin încercarea de a crea artificii sexuale în momentele în care energia pur și simplu nu este acolo - știți și voi, în timpul moleșelii Lunii în scădere sau în timpul unui tranzit intens al lui Saturn care ne acaparează. Cineva care este descurajat și neîncrezător când vine vorba de dragoste poate găsi speranță cunoscând tranzitele viitoare care stimulează relațiile.

O femeie care era supărată din cauza posibilităților ei de a întâlni un partener avea Venus și Marte la 7° - 12° în Gemeni, casa a VII-a, iar Soarele în Berbec în casa a VII-a. I-am spus că există o foarte mare probabilitate ca să înceapă o relație la începutul anului 2005 (adică în viitorul an, la momentul consultației), atunci când Uranus făcea careu la Venus - Marte, iar apoi Nodul Nord în tranzit urma să fie conjunct Soarele ei. Tranzitul lui Saturn îi făcea careu și cu Soarele din casa a VII-a, activând potențialul ei de a se implica într-o relație. Această predicție a fost făcută în termeni generali, evidențiind posibilitățile și speranța.


În cadrul unui cuplu, este important să înțelegem ce tranzite al fiecărei persoane trec dincolo de influența personală. Eu folosesc harta compusă și sinastria, dar mă concentrez mai mult pe fiecare hartă individuală. Putem vedea ce arhetipuri sunt activate și ce calități sunt cel mai probabil proiectate asupra soțului sau partenerului.


Tranzitele prin caza a VII-a aduc mereu lumină asupra dinamicilor actuale ale prieteniilor, relațiilor de afaceri sau căsătoriei. Când Neptun traversează casa a VII-a, individual se află în aer sau indecis cu privire la relație; pot fi tipare de negare sau evitare, unul dintre parteneri sau soți poate fi dependent, iritat sau instabil. Tranzitul lui Saturn în casa a VII-a poate indica faptul că este momentul să te așezi la casa ta, să faci un angajament mai profund sau să confrunți adversitățile din relații cu o atitudine matură, trebuie ca o dată pentru totdeauna să ne înfruntăm fricile față de o acceptare totală a traiului cu celălalt. Tranzitul lui Marte prin casa VII corespunde momentelor energice, sexualitate sau conflict și disonanță relațională. Când Jupiter tranzitează casa VII individul se conectează cu oameni educați, generoși și care sunt de ajutor, relațiile și viața socială sunt îmbunătățite. Tranzitul lui Pluto în casa VII poate însemna relații cu oamenii puternici și influenți sau relații care se confruntă cu gelozie, lipsă de încredere, răzbunare sau luptă pentru putere.


Un bărbat pe nume Chris a fost fericit împreună cu o femeie pe nume Pam când Pluto tranzita casa a VII-a. Apoi tatăl lui a murit, iar mama lui în vârstă avea nevoie de atenție și îngrijire. Chris a vrut să-și aducă mama în casă cu el și Pam. A observat că Pam s-a schimbat brusc, devenind rece, rea, indignată și respingătoare. S-au despărțit. Am fost trist pentru că eu am crezut că relația poate supraviețui dacă ei sunt capabili să lucreze cu dinamica arhetipală prezentă. Multe relații pot fi mult mai profunde dacă suntem capabili să tolerăm sau chiar să îmbrățișăm negativitatea și umbra care apar în noi din când în când.


Sarcini de dezvoltare


Astrologii terapeutici ajută clienții să înțeleagă planetele psihologic, ca simboluri ale pulsiunilor interioare, decât ca forțe care determină strict ce se întâmplă cu noi. În loc să întărească un sentiment de neputință, un astrolog-terapeut schițează sarcinile de dezcoltare unei persoane, multe dintre acestea fiind sarcini generice pe care fiecare le experimentează. Toți au sarcini venusiene de împlinire socială, sarcini marțiene de exprimarea inițiativelor și impulsurilor. Sunt sarcini de planificare și setare de țeluri la fiecare fază a ciclului lui Jupiter și sarcini de proiectare și consolidare ale ciclului saturnian. Putem indica clienților noștrii teste de maturizare și punctele de cotitură în ciclul vieții - spre exemplu: tranziția adultului tânăr la 20 de ani, în timpul careului lui Saturn când ne stabilim propria noastră reședință și ocupație; asumarea angajamentelor și a responsabilităților la întoarcerea lui Saturn; și așa mai departe.



Astrologii-terapeuți abordează tranzitele nu ca evenimente ci ca procese de dezvoltare la care individul poate participa. Acum câțiva ani am discutat cu Alice (harta 6) o rudă a mea care a fost diagnosticată cu schizofrenie și a fost internată și externată încă de la 20 de ani. Începea întoarcerea lui Saturn. Conjuncția Saturn - Neptun pe care o are simboliza probleme timpurii de maturizate. Ea a întrebat ceea ce întreabă toată lumea „ce se întâmplă cu mine?”. I-am explicat semnificația întoarcerii lui Saturn. I-am spus „nu cunosc viitorul, dar cred că este momentul în care tu decizi dacă poți avea grijă de tine și să devii un adult independent.” Am observat că în harta natală Saturn și Neptun sunt conjuncte, deci întoarcerea lui Saturn ar putea fi un proces de stabilizare, ea trebuia sa își ia medicația pentru a evita să devină iritată și delirantă (Neptun). De asemenea, religia sau spiritualitatea ar putea juca un rol, dându-i credință și putere pentru a-și rezolva boala. Saturn și Neptun erau în Balanță, în opoziție cu Luna ei din casa a VII-a. Poate exista o șansă pentru ea ca în următoarea perioadă din viață să găsească o relație semnificativă, poate chiar dragoste. A se observa că nu făceam predicții. Schițam teme și posibilități. Curând după această conversație, Alice a fost externată din spital, a redevenit credincioasă și s-a înscris la facultatea de drept, unde și-a întâlnit soțul. Și-a respectat medicația, realizând că aceasta o ajută să se controleze. În cele din urmă a putut deveni avocat, îndeplinind potențialul Soare - Jupiter din casa a IX-a. Aici astrologia a fost utilizată în mod terapeutic prin evidențierea responsabilității pentru a îndeplinii potențialul de stabilizare și stăpânire de sine al întoarcerii lui Saturn.


Limbajul evolutiv pozitiv


Limbajul utilizat în interpretarea hărții este crucial. În practica mea nu folosesc niciodată termenii „malefic” sau „afectat” pentru a descrie poziționări planetare sau aspecte. Spre exemplu, o planetă în aspect greu cu Saturn este de obicei considerată afectată. Cred că acest limbaj ne sperie și ne limitează, atât pe noi, cât și pe clienți. Dacă spun „Martele tău este afectat” sau „Venus este slăbită, debilitată” nu fac altceva decât să consider că persoana respectivă este inevitabil defectă și nu poate face nimic pentru a-și schimba sau îmbunătăți viața. Dacă i-aș fi spus lui Alice că „Saturnul tău este afectat și slăbit de conjuncția cu Neptun” implicit asta ar fi însemnat că nu avea nicio șansă să-și schimbe situația.


Concentrare pe prezent


În astrologia terapeutică, concentrarea pe prezent este foarte utilă. Ce se întâmplă acum? Ce pași trebuie clientul să facă acum? Cum poate acest client să meargă mai departe acum? Îmi place să-mi păstrez modul de a face astrologie stabil și practic. Consider acest lucru mai util decât să discutăm despre cum problemele noastre sunt cauzate de ceva ce s-a întâmplat într-o viață anterioară. Iar modul prin care poți da sfaturi utile și practice este să urmărești mișcarea lui Saturn prin hartă. Poți îndura orice, orice tranzit descurajator al lui Pluto sau Neptun dacă rămâi centrat la nivelul lui Saturn.


Darurile lui Saturn


Mulți dintre voi mi-ați citit cărțile și știți căm îmi place să vorbesc despre planetele transpersonale[9]. Dar în seara aceasta vreau să vă spun că secretul succesului în astrologie și în viață este conștientizarea testelor lui Saturn. Saturn ne învață cum să rămânem stabili. Vor apărea obstacole. Continuă să-ți faci treaba, fii concentrat. Acesta este secretul unei evoluții pozitive, în aceasta perioadă când toate nenorocirile lovesc planeta noastră. Îmi place să mă port ca și cum aș fi disciplina lui Saturn. Când aveam 25 de ani și Saturn făcea careu cu Soarele meu obișnuiam să ies afară și ies afară și să mă uita la Saturn, noaptea, și să-i absorb razele. Simțeam că Saturn îmi e aliat, ajutându-mă, ghidându-mă. De atunci nu am avut niciodată probleme cu vreun tranzit al lui Saturn.


Toți dintre noi avem, periodic, tranzite saturniene. Dacă ne resemnăm și nu facem nimic Saturn ne va zdrobi. Slăbiciunea noastră va fi mai evidentă. Dar dacă vedem aceste tranzite ca pe oportunități de concentrare și efort susținut pentru atingerea unor scopuri specifice, efortul nostru va fi răsplătit, devreme sau mai târziu.


Mulți astrologi încă îl văd pe Saturn ca „marele malefic”, planeta durerii, suferinței, obstacolelor, eșecurilor. Acești astrologi intră în pământ când văd că urmează un tranzit al lui Saturn și încearcă să se ascundă până când influența „maleficului” trece. După părerea mea, nu este posibil să aștepți până când ceva „benefic” sau ușor apare. Maeștrii astrologi nu se tem de Saturn, ei folosesc energia lui Saturn pentru concentrare și îndeplinirea scopurilor. Saturn simbolizează impulsul de a ne concentra, de a atinge stabilitatea și de a deveni organizați. Saturn ne arată unde este nevoie să fim stabili, să facem alegeri și angajamente și să ne descurcăm cu responsabilitățile noastre. Ajungem să înțelegem că Saturn nu este doar ceva ce ni se întâmplă. Este ceva din interiorul nostru. Abordându-l pe Saturn astfel, rareori se comportă ca o planetă „malefică”.


Fiecare fază a ciclului lui Saturn se referă la temele pe care el le reprezintă în harta natală. Dacă îl ai pe Saturn în casa a II-a fazele majore ale lui Saturn se referă la stadiile procesului tău de stabilitate financiară. Dacă îl ai pe Saturn natal în casa a VI-a, ciclul lui Saturn descrie stadiile evoluției în raport cu sănătatea, serviciul, dezvoltarea abilităților. Eu îl am pe Saturn în casa a III-a a limbajului și abilităților de comunicare. În copilărie, la primul careu al lui Saturn am avut o piedică în limbaj care a condus la timiditate și inhibiție la școală. Muncind din greu am controlat problema de limbaj și am continuat devenind un bun orator. În adolescență, în timpul opoziției lui Saturn am avut un dezinteres față de școală (Saturn în casa a III-a), iar notele mele nu erau bune. Dar mi-a plăcut să citesc și am început să fiu un bun scriitor. În timpul careului lui Saturn, la 22 de ani, am pornit la drum (casa a III-a: călătorii, a fi în mișcare) și am scris jurnale cuprinzătoare, poeme și cântece. În timp ce mă pregăteam pentru întoarcerea lui Saturn am realizat că încă sunt probleme la care trebuie să lucrez prin educație. Am studiat din greu, am scris multe lucrări și mi-am luat diploma de master. Am ținut cursuri de astrologie și yoga și am devenit public speaker. Saturn poate fi planeta împlinirii și măiestriei.


Deci să nu-l mai numim pe Saturn malefic. Fi răbdător, perseverent, îndeplinește-ți responsabilitățile. Contribuie la societate. Atinge-ți idealurile. Înțelege lecțiile planului material. Putem face asta cu toții[10].


Astrologie, știință și acțiune umană


Toată discuția asta despre Saturn m-a făcut să mă gândesc la eforturile noastre de a valida astrologia în societate, să câștigăm respect pentru munca noastră. Unul dintre motivele pentru care încercările de a dovedi validitatea astrologiei prin metode științifice eșuează este faptul că acceptăm termenii unei abordări a științei, abordare care este discreditată și depășită. Sunt curente în filosofia științei care ar putea să ne fie favorabile. Pentru o lungă perioadă știința s-a bazat pe filosofia pozitivismului logic, credința conform căreia cunoașterea înseamnă certitudine și de aceea știința reprezintă o căutare a certitudinii absolute prin cunoașterea fenomenelor regularităților. Știința pozitivistă caută să prezică rezultatele și să explice de ce evenimentele se întâmplă în acest mod referindu-se la repetiții și regularități care au loc în evenimentele din lume. Știința caută explicații deterministe, care implică inevitabilitatea acțiunilor, cauzelor și rezultatelor. Deci, conform acestei logici, dacă o persoană are Soarele în opoziție cu Neptun, sau Pluto în casa a IV-a, atunci deva categoric, un rezultat predictibil trebuie să apară, noi trebuie să fim capabili să facem o remarcă categorică despre ceea ce înseamnă această plasare. Altfel, astrologia nu este validă. Iar mai mulți astrologi care se uită pe aceeași hartă ar trebui să poată face aceleași predicții sau să ajungă la concluzii similare, altfel astrologia nu poate fi corectă obiect și validă. Desigur, nu asta se întâmplă. Pluto în casa a VI-a sau opoziția Soare - Neptun se manifestă diferit la oameni diferiți. Rezultatul „acțiunilor” sau cauzelor planetare nu sunt inevitabile. Mai mult, persoana care interpretează harta influențează sensul care reiese din aceasta. Deci, face pluralitatea rezultatelor și a interpretărilor astrologia nevalidă? Ba din contră, acest lucru este în concordanță cu descoperirile mari din știință.


În percepția post-pozitivistă, determinismul și certitudinea absolută nu sunt criteriile finale ale cunoașterii, în special când vine vorba despre înțelegerea ființei umane. Fizicienii au arătat că la un nivel subatomic nu putem identifica clar particule ca entități separate existând într-un locație specifică, mai degrabă particulele arată o tendință de a exista într-un anumit loc particular și timp anume. Incertitudinea este parte a naturii. De asemenea, la nivel subatomic totul este interconectat cu restul. Prin urmare, determinismul și cauzalitatea lineare sunt puse sub semnul întrebării. Asts sugerează că prin pregătirea anticipată pentru tranzitul lui Pluto sau Uranus alinierea noastră cu arhetipul planetar ar putea afecta rezultatul. Cu alte cuvinte, planeta nu doar acționează asupra noastră, ci și noi acționăm asupra planetei. De asemenea, principiul incertitudinii al lui Heisenberg arată că toate fenomenele observate sunt influențate de observator, de omul de știință. Deci, nu există o cunoaștere pură, ne-mediată a realității obiective. Dacă oamenii de știință că nu există o certitudine a cunoașterii despre lumea fizică, atunci de ce astrologii sunt suspectați că nu pot face predicții 100% precise sau că astrologi diferiți interpretează diferit planetele.


Unde pozitivismul caută episteme (certitudine), gândirea post-pozitivistă caută verstehen [11], înțelegând ceea ce este deschis diferitelor interpretări făcute de diferiți autori. Această abordare recunoaște că toată cunoașterea este relativă în funcție de perspectiva individului și că suntem mereu influențați de propriile noastre credințe și așteptări. Individul nu poate avea acces pur la o realitate obiectivă. Există o pluralitate de adevăruri, nu certitudine absolută.


În științele umaniste, hermenutici sau interpretare sunt subliniate, evidențiate înclinațiile și interesele individului pentru experiment sau text pentru a fi decodate. Potrivit filosofului Hans Gadamer interpretarea implică o dialectică între așteptările celui care interpretează și sensul din text. Nu există o interpretare corectă. Similar, în astrologie am realizat că nu există o interpretare pură și obiectivă a hărții; harta este mereu deschisă către o pluralitate de interpretări. Nu există doi astrologi care să citească harta la fel, cum nu există doi muzicieni care să cânte la fel acceași piesa. În loc să căutăm imposibilul scop al certitudinii absolute și acurateții predictive, putem înțelege că descoperirile noastre sunt dependente de condițiile unice ale momentului interpretării - care depinde de starea în care se află astrologul, ce tranzite avem la momentul respectiv, și gradul nostru de pricepere a ceea ce reprezintă fiecare planetă. Cu alte cuvinte, abilitatea noastră de a interpreta tranzitele lui Saturn sau Neptun depinde de maturitatea cu care parcurgem provocările pe care planetele tind să le expună. Înclinațiile noastre ca persoane care interpretează și nivelurile variate de conștientizare ale clienților subliniază determinismul care se presupune a fi implicit în astrologie.


Dar conștientizările definitive ce pot ajuta astrologii să scape permanent de determinism derivă din filosofia modernă a acțiunii umane. Pe scurt, acțiunea umană nu este provocată a priori, de evenimente trecute. Oamenii sunt agenți ai propriilor acțiuni. Oameni pot începe înlănțuiri de evenimente și care nu trebuie să funcționeze neapărat la fel ca legăturile din lanțuri deja începute. Uneori suntem cauzele propriului nostru comportament. Nu sunt suficiente condiții antecedente, a priori pentru a explica faptul că a fost făcută o anumită acțiune. Acțiunea umană implică scop și intenție, conștientizarea unui plan de acțiune. Acțiunile umane sunt acte autonome ale agenților și sunt teleologice (sau orientate spre un scop) decât strict determinate de acțiuni anterioare, a priori. Potrivit filosofului Charles Taylor, acțiunea umană nu este guvernată de legea cauzală, ci de legile teleologice, acțiunile fiind conectate cu consecințele urmărite de subiect, ci nu cu evenimentele anterioare. Scurt, acțiunea umană este orientată spre scop și este intenționată.


Asemănător, putem practica astrologia fără a ne face griji despre ce ne determină (influențează), ci ce ne propulsează în viitor conștientizând „consecințele urmărite” de planete. Putem medita asupra simbolurilor din hartă întrebând: „Ce intenționează universul sau ce mă întreabă acum?”. Astrologia este disciplină specială a acțiunii umane pentru că ne permite să ne sincronizăm acțiunile cu „consecințele urmărite” și ritmurile evoluționare ale cosmosului; ne permite să formulăm intenții și să ne transformăm în acord cu tiparele arhetipurilor.


Referințe:

Edinger, E. (1985). The Anatomy of the Psyche. La Salle, IL: Open Court.

Rudhyar, D. (1976). Person Centred Astrology. Santa Fe, NM: Aurora Press.

Rudhyar, D. (1973). An Astrological Mandala. New York: Vintage.

Ruperti, A. (1978). Cycles of Becoming. Sebastopol, CA: CRCS.

Roob, A. (2001). The Hermetic Museum: Alchemy and Mysticism, Koln, Germany: Taschen.


Puteți consulta siteul lui Greg Bogart DOWN MOUNTAIN PRESS pentru mai multe detalii despre autor.



[1] n.t. În original psychic, care desemnează într-un oarecare mod toate persoanele din domeniile esoterice, inclusiv astrologii. [2] n.t. În original Person Centred Astrology [3] n.a. Rudhyar scrie: „experiența umană este profund ciclică și se desfășoară conform principiilor structurale. Oricât de variate pot părea experiențele omului, totuși se încadrează în limitele unei serii a ceea ce s-ar putea numi semnificații „arhetipale”. [...] există doar un anumit număr de semnificații de bază care trebuie acumulate de o ființă umană în timpul vieții sale, iar aceste semnificații pot fi gândite în termeni de secvență structurală și ciclică. [...] A experimenta evenimente e un lucru, a extrage din ele semnificații vitale și creative e altceva. Ce contează, spiritual vorbind, este recolta de semnificații pe care o persoană este capabilă să o extragă din aceste multe experiențe de viață variate. [...] Doar acele experiențe din care s-a extras semnificație contează spiritual. (Rudhyar, An Astrolgical Mandala, pp. 13-15) [4] n.t. Pentru o exemplificare mai detaliată a direcțiilor arcelor solar puteți accesa: https://www.animamundi.ro/ghidul-tau-soarele/ [5] n.t. Original în engleză: sesquare [6] n.t. Original în engleză: semisquare [7] n.t. Autorul face referire la relațiile de obiect din teoria psihanalitică, unde obiect înseamnă persoană. [8] n.t. În original holding environment, referindu-se la funcția de conținere pe care o întâlnim în psihanaliza la Winnicott și Bion. [9] n.t. Autorul discută despre „outer planets” care se referă la Uranus, Neptun și Pluto. În engleză termenul „outer planets” poate include și pe Jupiter și Saturn, dar nu este cazul aici. Planetele personale („inner planets” sunt Soarele, Luna, Marte, Mercur, Venus. [10] n.a. În cartea lui, The Hermetic Museum, Alexander Roob scrie, Bohme l-a numit pe Saturn „guvernator astringent, rece, tăios și usturător” care a creat scheletul material al lumii. Influențele acestei planete au fost considerate responsabile pentru toate tipurile de sărăcie și mizerie. Pentru neoplatonici el a crescut „pentru a deveni cea mai sublimă figură din panteonul interpretat filosofic”. Potrivit lui Plotin, el simboliza spiritul pur, iar Agrippa se referea la el ca „mare, înțelept și înțelegător, domnitorul contemplației tăcute” și ca „păstrător și descoperitor de secrete”. În acest sens, [Saturn] a crescut pentru a deveni patronul alchimiștilor, modelul lor central. (Roob, 2001, p. 189) [11] n.t. Original în germană care se traduce prin „a înțelege”.


729 afișări0 comentarii
bottom of page