top of page

Unu la unu - perspective psihoterapeutice pentru astrologi

Autor: Mark Jones, 2004

Articolul a fost publicat inițial în revista The Mountain Astrologer. Articolul orginal poate fi găsit: aici


Articolul este tradus cu acordul scris al autorului.

Ideile prezentate în acest articol sunt menite a fi un comentariu asupra naturii a doi oameni care se întâlnesc pentru o consultație astrologică. În explorarea ideilor psihoterapeutice pentru astrologi, nu pledez pentru o astrologie psihologică, adică o metodă psihologică ca abordare astrologică de bază. Acest articol este conceput pentru a introduce informații fundamentale din lumea psihologiei abisale pentru a ajuta astrologul indiferent de convingeri tehnice să înțeleagă unele dintre problemele și dinamica care pot apărea atunci când oricare două persoane se întâlnesc cu scopul de ghidare sau vindecare.


O consultație astrologică implică o dinamică de consiliere. Pare simplu, dar există un radicalism fundamental în ceea ce afirm: că, indiferent de abordarea ta astrologică - tradițională, evolutivă, psihologică, vedică, medicală etc. - când un individ vine la tine pentru un sfat, ajutor sau suport se naște o relație terapeutică, chiar și pentru o oră.


Mai mult, se întâmplă așa indiferent dacă clientul (sau chiar, de altfel, astrologul) este conștient sau nu de acest lucru. Un astrolog poate simți că împrăștie pur și simplu informațiile sale specializate către un client; cu toate acestea, există în continuare o dinamică de consiliere care va stârni anumite forțe în inconștientul clientului - și, eventual, al astrologului. Consultația poate să nu aibă loc fizic; poate fi înregistrată sau în scris. Cu toate acestea, include un aspect de consiliere în relație.


Premisa mea este că, fiind mai conștienți de ideile terapeutice de bază, putem ajuta mai mult îndeplinirea adevăratului potențial al clientului nostru. Dacă excludem clientul, de fapt oprim cea mai mare sursă de informații și de potențial de transformare care există în cadrul consultației. Pentru că astrograma este doar o hartă. Cu siguranță, este o hartă multidimensională - una care poate trece de la floră și faună, la geologie, la demografie socială și crează itinerarii! Cu toate acestea, o hartă nu este teritoriul. Oricât de strălucitoare este, totuși, este doar o hartă și nu locul în sine. Locul în sine este psihicul individului, iar individul stă în fața ta în timpul consultației, literal sau virtual. Ignorarea acestei persoane este ca și ignorarea Marelui Canion dar totuși cu scopul de a studia harta acestuia.


Mulți oameni au fost dezamăgiți de ideea de psihoterapie sau de aplicațiile terapeutice ale astrologiei, deoarece asociază nevoia de terapie cu faptul că există ceva în neregulă cu ei. Ira Progoff, în lucrarea sa din 1963 The Symbolic and the Real, a ridicat problema că psihanaliza a luat ființă doar ca răspuns la agresivitatea oamenilor, astfel încât premisa sa fundamentală se baza pe ideea că a fost ceva în neregulă cu ei. În cartea sa, Progoff a propus un nou termen pentru terapeut: cel de evocator de persoane. Acest concept destul de frumos reformulează complet noțiunea de a plonja adâncurile cuiva pentru a afla ce nu este în regulă cu el sau ea într-un proces deschis de încurajare a emergenței. Acest lucru descrie ideea de vindecător (terapeut sau astrolog) ca cineva care încurajează o altă persoană să exploreze adevăratul potențial al propriei ființe.


Chiar și în cadrul acestui model de astrologie terapeutică ca forță de evocare a adevăratului potențial al individului, poate fi foarte util să înțelegem anumite structuri defensive și mecanisme psihologice, deoarece oamenii dezvoltă apărări pentru un motiv întemeiat. Structurile defensive sunt o componentă cheie a dezvoltării umane sănătoase. Cu toate acestea, este clar că acestea pot bloca creșterea atât a individului care vine la consultație, cât și a astrologului.


Aici, încerc să explic anumiți termeni critici din psihologie și să explorez modul în care ar putea ajuta consultația astrologică. Abilitatea astrologului de a recunoaște și de a răspunde la structurile defensive, atât în cadrul clientului, atât ale lui, cât și ale clientului în timpul consultației, va determina gradul de transformare posibil pentru client ca urmare a consultației. Voi evidenția mecanismele de proiecție, transfer, contratransfer, formațiune reacțională și formarea unui sine fals; reprezentarea acestor mecanisme în harta arhetipală, atunci când este cazul; și răspunsul astrologului care îl va ajuta cel mai mult pe client într-un proces de transformare. O astrogramă exemplu va ilustra puterea potențială a adoptării acestei perspective atunci când te aflii în relația astrolog-client.


Proiecția


Multe dintre ideile fundamentale ale psihoterapiei despre natura mecanismelor noastre de apărare provin dintr-o explorare a proiecției. În termeni psihologici, proiecția se referă la atribuirea propriului conținut psihic inacceptabil unei alte persoane sau situații. În multe cazuri, conținutul proiectat reprezintă negarea existenței conținutului psihic ca o caracteristică sau emoție. Prin urmare, proiecția este un mecanism care permite individului să experimenteze emoția negată prin pictarea altora sau a lumii în acea culoare. Sentimentele dificile care sunt proiectate în mod obișnuit includ ostilitatea, durerea, ura de sine, mândria și critica (față de sine și de ceilalți).


Acest fenomen poate fi explorat prin dubla guvernare a arhetipului Venus. Guvernind atât Taurul, cât și Balanța, Venus exprimă modul în care experimentăm atât valoarea proprie, cât și valoarea celuilalt. Yin-ul, sau Venus interior[1], în Taur simbolizează relația cu sinele, nevoile necondiționate ale sinelui și capacitatea sinelui de a-și satisface propriile nevoi.


Yang-ul sau Venus exterior, în Balanță, simbolizează relația cu ceilalți, nevoile individului așa cum sunt proiectate asupra altora, și modul în care realitatea interioară este ilustrată și oglindită prin răspunsurile celorlalți la individ. În timp ce proiecția poate implica oricare sau toate arhetipurile astrologice, guvernarea duală atribuită lui Venus este deosebit de utilă pentru a dezvălui modul în care ne simțim față de noi înșine, care este atât de important în modul în care îi experimentăm pe ceilalți.


Figură preluată din articolul original.

Figura 1 ilustrează aspectul de 150 de grade, o inconjuncție sau quincunx, de la Taur la Balanță. Lucrând cu aspectele, constatăm că natura unui aspect este influențată de semnul care face acel aspect cu Ascendentul (Berbec) al zodiacului arhetipal. Figura 2 arată că inconjuncția apare mai întâi în zodiacul arhetipal la 150 de grade de la Berbec / Ascendent, unde întâlnim Fecioara. Astfel, folosind această abordare, putem explora semnificația inconjuncției printr-o înțelegere a arhetipului Fecioară.


Ca semn care urmează după Leu (punctul culminant al dezvoltării de sine în care individul își găsește cea mai mare expresie creativă de sine), Fecioara servește ca un tip arhetip tranzițional în care expresia exterioară a sinelui din Leu se interiorizează (guvernarea Yin a lui Mercur). Începe un proces de auto-ajustare și auto-analiză internă, al cărui scop este să încurajeze capacitatea de a relaționa cu ceilalți ca egali - scopul următorului arhetip, Balanță.


Provocarea inerentă a arhetipului Fecioară este de a reflecta cu obiectivitate și compasiune asupra diferențelor dintre sinele instinctual (Berbec) și persona sau masca pe care o poartă individul în jurul celorlalți (Balanță). Cu toate acestea, acest lucru se poate dovedi dificil. Individul poate deveni prins într-o capcană a vinovăției și rușinii, a sentimentului de inferioritate. În acest fel, un proces menit să fie umilitor poate deveni, în schimb, mortificant. Astfel, aspectul de inconjuncție este pătruns de conflictul mental-emoțional și criza potențială a Fecioarei arhetipale, înrădăcinată într-o autoevaluare negativă.


Prin urmare, atunci când contemplăm natura duală a lui Venus prin inconjuncția dintre Taur și Balanță, vedem un potențial de conflict între încercările noastre de a satisface propriile nevoi și încercările noastre de a căuta sens sau împlinire prin intermediul altora. Acest conflict mental-emoțional și potențiala criză formează baza fenomenului de proiecție.


Venus simbolizează modul în care proiectăm ceea ce respingem sau credem că lipsește din noi înșine asupra celorlalți sub formele de aversiune și atracție (proiecție negativă și pozitivă). Orice dificultate pe care o avem în satisfacerea propriile nevoi de securitate și autoevaluare devine baza proiecției. La fel, judecarea constantă a comportamentului celorlalți dezvăluie puternica critică față de sine și teama, care stau la baza credinței noastre specifice că ceilalți trebuie să se comporte în cadrul parametrilor pe care i-am creat pentru noi înșine.


Figură preluată din articolul original.

Văzând zodiacul ca pe un model de dezvoltare, faza Taurului corespunde cu ceea ce psihologii numesc dezvoltarea constantă sinelui și constanța obiectului - internalizarea siguranței parentale. (Constanța sinelui se petrece atunci când copilul se simte suficient de sigur pentru a fi sau se joacă singur pentru o vreme; conectat cu acest aspect ideea constanței obiectului reprezintă momentul când copilul are încredere în disponibilitatea părintelui suficient pentru a putea fi lăsat singur, fără să simtă că părintele a plecat definitiv.) Vedem că, pentru mulți oameni, această etapă nu a fost pe deplin realizată, iar stările recurente de anxietate legate de nevoia de bazală de siguranță sau capacitatea de a-și satisface propriile nevoi (Taurul stresat) alimentează nevoia de control față de ceilalți (guvernarea dublă a lui Venus) pentru a păstra un strat de siguranță pentru experiența lor.


Putem observa că majoritatea problemelor din relații provin din sentimente personale nerezolvate care blochează sau denaturează capacitatea de a satisface nevoile interioare ale sinelui (Taur). Relațiile cu ceilalți (Balanță) sunt apoi colorate cu dezamăgirile relației cu sinele sau cu proiecții nerealiste ale modului în care celălalt (Balanță) poate salva individul de sine însuși (Taur). Cele mai multe relații sănătoase (Balanță) apar dintr-o maturitate de bază față de modul în care decidem să ne satisfacem propriile nevoi (Taur), astfel încât să nu-i supraîncărcăm pe alții cu propriile sentimente primare nerezolvate.


În Figura 1, putem observa, de asemenea, inconjuncția dintre Balanță și Pești, care reprezintă conflictul potențial dintre așteptările noastre în relații și cele mai înalte vise, aspirații sau perspectiva supremă al sensului. Chiar și în cadrul unei culturi în care divinul este minimizat, inconștientul încă tânjește după acest sens mai înalt. Vedem criza care poate, și se întâmplă adesea, să apară atunci când oamenii ridică sensul relațiilor lor personale la acel nivel final. Făcând partenerilor să fie asemenea zeilor sau zeițelor, ei creează co-dependență și / sau dependență de relații, în timp ce ascund o teamă fundamentală de a fi singuri (Pești).


În consultația astrologică, o examinare a lui Venus natal poate dezvălui multe despre lumea interioară a clientului și tendința spre proiecție. Această mod de înțelegere poate indica apoi zone de transformare potențială, făcându-ne atenți asupra unui material inconștient specific care altfel nu ar fi observat. Dacă putem să îl susținem pe client în cadrul său actual de referință, dacă îl putem ajuta să recunoască și să accepte bazele emoționale ale materialului proiectat (deci inacceptabil), este posibil să creăm o poartă pentru eliberarea acelor emoții. Deoarece multe dintre emoțiile negative care stau la baza proiecției provin din rănile care au apărut în prima copilărie, obținerea unei perspective asupra acestor dinamici poate oferi un spațiu sigur pentru mobilizarea resurselor sinelui-adult. Din acest moment, se poate reformula durerea din trecut și se poate înțelege că apărările necesare odată nu mai sunt folositoare. Astfel, este permisă o nouă perspectivă pentru a înlocui durerea trecutului.



Transferul


Prin crucea cardinală (Figura 1) putem începe să explorăm rădăcinile unei forme de proiecție mai specializate, care este adesea o zonă cheie pentru atenția terapeutică: cea a transferului. În procesul de proiecție, sentimentele nerezolvate sunt luate din interiorul psihicului și plasate în exterior, asupra unei alte persoane sau situații. Acesta este și cazul transferului, dar aici sentimentele tind să fie foarte specifice fiind cele formate în raport cu figura parentală în perioada prunciei sau a copilăriei timpurii. Aici, este evocat stresul careului în T dintre Rac - Capricorn și Balanță.


Bebeluș fiind, individul este complet dependent de celăllat pentru a-și satisface nevoile. Asta ridică rolul ambilor părinți, în special cel al îngrijitorului primar, la ceva asemănător lui Dumnezeu în ochii copilului mic. Acest lucru evocă în mod natural sentimente puternice la copil pe care psihanalistul Heinz Kohut le-a explicat ca transfer oglindă și transfer idealizant[2].


Transferul oglindă este pur și simplu nevoia absolută și cerința de a fi apreciat ca propriul sine unic - ca să fii tu. Importanța acestei nevoi este ilustrată în cultura populară: Mark Darcy este ales drept bărbatul potrivit pentru Bridget Jones în cartea / filmul Bridget Jones 'Diary, când acesta îi spune: „Îmi place foarte mult, fix așa cum ești tu”. Ultimele cinci cuvinte sunt repetate hipnotic de unul dintre prietenii lui Bridget pentru a aprecia semnificația lor.


Transferul idealizat este, din nou, un concept simplu: nevoia copilului mic de a experimenta părinții, pentru o vreme, ca figuri atotputernice sau atotștiutoare. Experimentând astfel părinții, copilul este capabil să canalizeze idealismul într-o relație pozitivă care îi permite copilului să devină motivat constructiv, bazând desvoltarea pe idealului parental. De exemplu, dacă tati este curajos și puternic, atunci copilul, fetița are un exemplu al acelor calități pe care le poate imita în viața ei.


Kohut a văzut fiecare dintre aceste procese ca fiind nevoi legitime ale sugarului - iar, dacă nu sunt îndeplinite, o sursă de probleme de dezvoltare. Cu toții am experimentat părți ale dezvoltării noastre în care aceste nevoi puternice nu au fost satisfăcute. Ar fi rar părintele care ar putea oferi o acceptare necondiționată și mulți dintre noi ne amintim de partea naturală a evoluției noastre atunci când defectele specific umane ale părinților noștri au devenit evidente. Deci, toți vom avea sentimente nerezolvate față de părinții noștri. Dar cei care au avut o experiență familială disfuncțională sau abuzivă vor fi mai sensibili la aceste nevoi nesatisfăcute și la manifestarea problemelor în transferul oglindă și / sau transferul idealizant.


Transferul idealizant are o semnificație atât de directă în lumea astrologică, deoarece însăși ideea abordării unei figuri [astrologul] care ar putea „citi harta sufletului nostru” poate evoca aceste sentimente. Acest lucru a fost ilustrat atunci când o participantă la conferință m-a consultat pentru a treia consultație în acel weekend (de la sine poate poate indica o luptă interioară), anticipând că „figura atotștiutorului” din fața ei ar îndrepta confuzia provocată de consultațiile anterioare. Situația era încărcată de nevoi puternice nesatisfăcute.


Careul în T central în astrograma ei (nu este expusă harta) - care implică o opoziție Gemeni - Săgetător în casele a III-a și a IX-a, și un careu de la Pluto în Fecioară în casa a VII-a; ceea ce dezvăluit probleme legate de colectarea informațiilor și discriminarea între diferite forme de cunoaștere. Aș putea vedea, de asemenea, o nevoie pronunțată de validare de la ceilalți (Pluto - casa VII) și o potențială criză cu privire la lipsa îndeplinirii acelei nevoi (Pluto în Fecioară ca focar al careului în T). Consultația ar fi putut începe cu o explorare a acestor informații, conformându-se astfel convențiilor și protocolului astrologic. În schimb, i-am adresat clientei următoarea întrebare: „Cum ar fi, pentru o clipă sau două, să uiți de ceea ce ți-au spus alții și să-ți amintești că ai un punct de putere și integritate în tine, în care poți avea încredere pentru a te ajuta să mergi mai departe în viață?”.


Clienta s-a oprit pentru un lung moment și apoi a început să plângă de ușurare. Acesta a fost un moment de cotitură - în consultație, în experiența ei la conferință și în viața ei din acel moment. Cele două consultații anterioare prezentaseră informații contradictorii și, în transferul ei idealizant, ea pusese atât de multă putere în mâinile acelor astrologi, încât astfel de informații incompatibile provocaseră o mare suferință.


A-i reaminti de punctul ei de integritate din interior i-a permis un moment de libertate de acea presiune și a reușit să revină la o experiență a propriei puteri. Înțelegerea mea despre transfer, atât la nivel teoretic, cât și la nivel de experimentare emoțională, s-a dovedit a fi de neprețuit. A permis contextului consultației noaste să includă experiența ei trăită ca persoană, nu doar o „consultație” detașată a astrogramei sale. Ea agăsit acest lucru eliberator, pentru că a putut apoi să se integreze informația, mai degrabă decât să se simtă copleșită de aceasta.


Fără un anumit grad de proiecție sau transfer pozitiv, o persoană nu ar căuta un astrolog specific pentru o consultație. Pentru a dedica timp și resurse unei consultații, o persoană va fi experimentat o idee pozitivă a muncii astrologului, fie printr-o carte, o prelegere publică sau un atelier sau prin recomandarea unui prieten. Acest nivel de proiecție pozitivă este sănătos și natural și poate fi folosit în mod constructiv de către astrologul terapeutic pentru a stabili încredere și a încuraja puterea personală.


Pentru utilizarea în mod optim a acestei încrederi, astrologii trebuie să navigheze printre orice obstacole potențiale care decurg din proiecțiile pozitive sau din energia de transfer pe care o primesc. Transferul pozitiv are tot atâtea probleme potențiale cuprinse în el, precum și transferul negativ. Într-un mod semnificativ, este și mai problematic, deoarece natura pozitivă a energiei este mai ales seducătoare sau înșelătoare.


Transferul pozitiv sau idealizant îi poate tenta pe astrologi să facă afirmații care le depășesc cunoștințele sau care sunt exagerat de specifice și pot fi luate ca un semn literal de către clientul care este disperat pentru un anumit tip de mântuire. Nu putem controla modul în care informațiile pe care le discutăm cu clienții noștri sunt preluate și transpuse în practică în cele din urmă. Cu toate acestea, fiind conștienți de nivelul de semnificație care poate fi investit în cuvintele noastre, putem învăța să fim responsabili față de ceea ce spunem. Acest lucru are o importanță deosebită pentru un domeniu în care există ideea că stelele îți pot spune: „Așa este sau trebuie să fie”. Este vital în cadrul consultației să afirmăm continuu puterea și alegerea individului din fața noastră.


Contra-transferul


Înțelegerea transferului ne ajută să recunoaștem potențialul de contra-transfer. Acest fenomen apare atunci când energia transferului provoacă, în cadrul consilierului / astrologului, un răspuns emoțional care reflectă răspunsul original al figurii parentale. (vezi exemplul din astrograma de mai jos.) Acest efect este dezarmant și necesită ca astrologul să fie pregătit să rețină reacția fiind calm și reținut, dacă este necesar, deoarece acționarea asupra acestei emoții ar consolida nevoia nesatisfăcută a clientului, mai degrabă decât să o îndeplinească. Astfel de emoții includ (dar nu se limitează la) dorința de a ajuta sau a salva, mândria, furia, frica, durerea și rușinea. Atât recunoașterea, cât și manevrarea abilă a emoțiilor evocate sunt abilități importante pentru dezvoltarea unui astrolog profesionist.


Formațiunea reacțională este o apărare legată de tensiunea dintre ceea ce o persoană crede că ar trebui să simtă într-o anumită situație socială și cum se simte de fapt. Anumite sentimente dificile sunt canalizate către forme de comportament mai acceptabile social sau mai plăcute. Putem folosi crucea cardinală (Figura 1) pentru a înțelege acest lucru: judecățile puternice ale părinților sau ale societății (Capricorn) cu privire la comportamentul adecvat în jurul celorlalți (Balanță) se confruntă cu sentimentele de vulnerabilitate ale persoanei (Rac). Corpul instinctual (Berbec) experimentează acest lucru ca suprimare (Capricorn), astfel încât persoana canalizează expresia de sine (Berbec) într-o formă mai plăcută (Balanță) pentru a ascunde orice anxietate (Rac). Această apărare va fi adesea învățată la începutul vieții familiale ca răspuns la ceea ce părinții au considerat acceptabil (Rac – Capricorn careu în T cu focar în Balanță). O dificultate cu acest mecanism de apărare este nivelul de acceptare socială; intenția formării reacției este atât de a evita pătrunderea sentimentelor inacceptabile în conștiința de sine, cât și de a oferi un interfață pozitivă în raport cu ceilalți.


Oamenilor le este deseori frică să exploreze sentimentele autentice ale cuiva dacă acestea sunt suspectate a fi mai dificile și mai provocatoare din punct de vedere social decât masca pe care o prezintă această persoană. De exemplu, dacă un client răspunde cu înțelegere atunci când ajungem târziu pentru la o consultație, este posibil să nu dorim să explorăm dacă acesta este sau nu un răspuns autentic. Pentru a ilustra: o clientă mă aștepta să pregătesc un dispozitiv de înregistrare și a comentat că conferința astrologică la care participa, deși plăcută, a fost o tensiune, pentru că s-a trezit zâmbind atât de tare încât a durut-o fața la sfârșitul zilei . Când am întrebat-o despre asta, mi-a explicat că are tendința de a-și „canaliza” anxietatea socială către un zâmbet constant. Am observat și i-am arătat că continuase să zâmbească în timp ce vorbea. Acest lucru l-a determinat pe client să își exprime anxietatea față de consultație și motivele acestei anxietăți. Comentariile ei au devenit o parte importantă a ceea ce am explorat în consultație. Acest schimb, care a avut loc înainte ca astrograma să fie văzută, accelerând și aprofundând consultația.


Sinele fals


Acest termen crucial, care provine de la psihanalistul britanic Donald Winnicott, se află în centrul multor structuri defensive și provine din neglijare în mediul timpuriu. Mama și ceilalți îngrijitori primari sunt atât de esențiali pentru copil, încât el sau ea ar muri literalmente fără grija și atenția lor.


„Agonia primitivă”[3] rezultată din orice eșec semnificativ al părintelui de a avea grijă de copil devine baza strategiilor de adaptare a copilului pentru a provoca dragostea și atenția necesare: „Sinele fals are o funcție foarte pozitivă și foarte importantă: ascunde Sinele Adevărat, lucru pe care îl face respectând cerințele de mediu.[4]


Dacă sinele fals este dezvoltat într-un anumit grad de semnificație, acesta va avea un impact asupra tuturor domeniilor vieții individului. Acest lucru este deosebit de relevant ori de câte ori cineva recunoaște că creează aceleași tipare nereușite în relații, de nenumărate ori - din moment ce natura adaptativă sau conformă a sinelui fals va crea o ruptură între comportamentul cu ceilalți și sentimentele reale. Ca urmare, sinele fals devine adesea motivul principal pentru care un individ caută o consultație, indiferent dacă este pe deplin conștient de acest lucru sau nu.


Figură preluată din articolul original

Să vedem astrograma nașterii „Antiopei”[5]. Pentru a arunca o privire parțială, simplă, dar clară asupra fațetelor acestei astrograme, vedem că Pluto în Balanță, Nodul lunar Nord în Balanță și o puternică emisferă de vest subliniază semnificația relațiilor pentru această tânără. Dispozitorul Nodului Nord, Venus, stăpânește cuspida casei a IV-a și este plasat în casa a VII-a, în conjuncție cu Saturn, astfel încât relația Antiopei cu părinții ei va avea probabil un impact foarte direct asupra capacității sale de a avea relații adulte de succes, iar această problemă este centrală la evoluția ei (Nodul Nord). Venus conjunct cu Saturn în Leu sugerează că s-ar putea să fi fost sever inhibată în capacitatea sa de auto-exprimare creativă sau chiar în obținerea siguranței de bază (guvernatorul casei a IV-a) în satisfacerea propriilor nevoi (Venus). Antiope s-a speriat de mine. Avea să se îmbolnăvească de frică cu ore sau chiar cu zile înainte de întâlnirile noastre. Un tată alcoolic care a plecat devreme de acasă și un tată vitreg intimidant o transformaseră într-o persoană care, liniștită ca un șoarece, stătea cocoțată pe marginea scaunului din biroul meu (nu este un lucru ușor de făcut, deoarece are o înclinație care favorizează să stai așezat pe spate și relaxat). Era aproape mută, dar mi-a șoptit că venise să mă vadă pentru că simțea că ajunsese într-un impas în viața ei și nu știa cum să meargă înainte.


Transferul relațiilor nerezolvate cu tatăl este evident. Contra-transferul este uneori mai greu de înțeles. La un moment dat, după o adevărată descoperire, clienta mea a tăcut exact când ne refeream la potențiala transformare care a avut loc. În acea tăcere îndelungată, am trăit un sentiment neașteptat de furie. Acest lucru a fost departe de sentimentele mele autentice pentru această tânără și preocupările ei. Cu toate acestea, eram invitat, energic, să joc rolul tatălui vitreg agresiv: să o împing înainte sau să-i critic ritmul lent. Nu am acționat după acest sentiment, care, în schimb, s-a manifestat în câmpul meu energetic în tăcere. Dar puterea acestui sentiment - greu de explicat dacă nu ați experimentat modul în care poate izbucni brusc controtransferul - ar fi putut destabiliza cu ușurință orice proces de vindecare. Uneori, câteva momente de tăcere sunt cruciale pentru a te aduna.


O consultație astrologică este, în general, un eveniment costisitor și de scurtă durată. Tăcerile lungi ar reprezenta un eșec grav în a oferi informații de valoare clienților. Dar a nu include niciodată posibilitatea tăcerii, a nu permite niciodată momentului să fie doar acolo în spațiul dintre voi, înseamnă a reduce la minimum puterea consultației. De obicei, într-o consultație, aș argumenta pentru calitate, nu cantitate: oamenii pot integra atât de multe informații, astfel încât este adesea mai bine pentru client să înțeleagă profund un număr mic de informații (insights) cheie.

Cu Antiope, era clar că ea dezvoltase un sine fals pentru a se adapta tatălui ei absent și tatălui vitreg tiranic. Faptul că aceasta nu este o reflectare adevărată a lui Venus din Leu este evident pentru un astrolog și arată modalități critice prin care harta natală poate ghida o perspectivă terapeutică: Fetița liniștită care caută se se adapteze și care estefără putere reprezintă un răspuns la condiționarea lui Saturn și la dependența ei de ceilalți. Pentru a întruchipa un rol mai pozitiv de Saturn sau de tată, mi-am ridicat dispozitivul de curățare pentru laptop, în formă de broască, și am inițiat un joc de prindere, încurajându-o să mi-l arunce în timp ce vorbeam; reprimarea ei a fost atât de severă încât a trebuit să o jucăm cu o oarecare grijă.


„Froggy”, așa cum a fost botezat în acea zi, a continuat să slujească mai multor clienți ai mei (cel mai recent, el a stat pe burta cuiva ca întruchipare a iubirii perfecte). Destul de amuzant, el nu a curățat niciodată un laptop! Adoptând o întruchipare mai jucăușă și mai constructivă a autorității paterne (Saturn), aș putea oferi un spațiu pentru ca Antiope să se experimenteze momentan fără hipervigilența ei obișnuită, în care era întotdeauna pregătită să fie criticată sau intimidată, așa cum ar sugera experiențe ei din trecut. În timp ce există o oportunitate limitată într-o consultație de astrologie pentru acest nivel de interacțiune cu clientul, oferirea acesteia sau chiar simplu fapt de a indica posibilitatea acesteia în viața unui client, este direct transformatoare.


Gânduri de final


Sper că ceea ce prezint aici poate fi de folos în general în cadrul comunității astrologice. Nu trebuie să fii psihoterapeut pentru a înțelege anumite concepte de bază care au apărut din lumea psihologiei inconștientului. Apoi, sunteți în măsură să utilizați această înțelegere în numele clienților dvs. Dacă, pe parcursul consultației, apar probleme care necesită în mod clar o îngrijire terapeutică pe termen mai lung, iar clientul este receptiv la lucrul la acest lucru, atunci recomand tuturor astrologilor profesioniști să cunoască un terapeut bun la care să poată trimite potențiali clienți.


Prin aplicarea acestor idei terapeutice de bază, astrologul face posibil un angajament mai autentic cu nevoile reale ale clienților - ceva care, pe termen lung, va produce rezultate mai mari pentru acei clienți și o satisfacție personală mai mare pentru astrologii înșiși, deoarece aceștia pot participa mai semnififactiv în procesul de schimbare a clienților lor. Sper că mesajul principal al acestui articol va încuraja o relație personală directă între astrolog și client în timpul unei consultații de astrologie.


O parte esențială a vindecării și îndrumării care pot apărea în cadrul unei astfel de sesiuni reiese din contactul direct dintre cele două persoane prezente. Indiferent de abordarea astrologică, calitatea acelei relații va avea un impact asupra vieții clientului.


Datele și sursa hărții: „Antiope” 3 iulie 1978; 10:00pm (22:00) fus orar BST; Tavistock, Anglia (50°Nord33', 04°Vest08'). A: datele sunt din memoria mamei.

(Vedem, că momentul nașterii este o oră exactă, probabil că nu este exact la minut, dar nu ne concentrăm în mod nejustificat asupra părților sensibile ale astrogramei care se modifică în funcție de oră.)



[1] n.t. Când autorul se referă la „guvernare (de tip) Yin” sau „Venus interior” - consideră domiciliul nocturn al planetei. „Guvernarea (de tip) Yang” sau „Venus exterior” se referă la domiciliul diurn al planetei. Aspecte valabile pentru toate planetele. [2] n.a. Heinz Kohut, The Analysis of the Self: A Systematic Approach to the Psychoanalytic Treatment of Narcissistic Personality Disorders, University of Chicago Press, 2009 reprint. (Vezi capitol 2, “The Idealizing Transference,” și capitolele 5 și 6, “Types of Mirror Transference.”) [menționez că această carte a fost tradusă la editura Trei, 2021, ca „Analiza Sinelui. O abordare sistematică a tratamentului psihanalitic al tulburărilor de personalitate narcisică” care cuprinde acceași structură a capitolelor]. [3] n.a. Adam Phillips, Winnicott, Penguin Books, 2007, p. 21. [4] n.a. Donald Winnicott, Maturational Processes and the Facilitating Environment, Hogarth Press and the Institute of Psychoanalysis (London),1965, p. 169. [carte tradusă la Editura Trei: Procesele de maturizare] [5] n.a Abordarea de bază pe care o folosesc pentru analiza hărților este explicată clar în cartea mea , Healing the Soul: Pluto, Uranus and the Lunar Nodes,Raven Dreams Press, 2011.

176 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page